S:t Olavsleden

Område: Sundsvall
Arena/Plats:
Kategori: Natur & Friluftsliv, Aktiva äventyr, Barn & Familj, [...]

S:t Olavsleden är en ca 580 km lång historisk vandringsled som startar i Sundsvall (från Selånger till länsgränsen till Jämtland), genom Jämtland (Pilgrimstad, Brunflo, Östersund, Undersåker, Åre och upp mot Skalstugan) och vidare till Norge och Nidaros/Trondheim (via Stiklestad). Här går, springer, cyklar eller rider du i varierad terräng med vägar, grusvägar, stigar, fjäll, vatten och sjöar. Det finns flera fina S:t Olavskällor längs leden och många kulturmiljöer.

Upplev leden till fots, till häst eller på cykel. På www.stolavsleden.com finns det nedladdningsbara kartor och boendelista efter hela leden. Där finns också olika vandringspaket för dig som vill gå leden med guide.

2018 öppnade Selånger Pilgrimscenter för att få en naturlig startpunkt för S:t Olavsleden. Här kan du som pilgrim ställa frågor om resan, boende och allt du kan uppleva på vandringen till Trondheim men även ta del av information och utställningar om S:t Olav.

S:t Olavsledens historik

I början av sommaren år 1030 klev den norska vikingen Olav Haraldsson i land i Selånger efter ett antal år i exil i dagens Ryssland. Hans mål var att åter bli kung i Norge och genom detta skapa ett enat Norge. Eftersom Olav på sina resor som viking kommit i kontakt med kristendomen och också blivit döpt i Normandie i norra Frankrike var hans mål också att göra Norge till ett kristet land.

Från Selånger vandrade och red Olav västerut med sikte på Stiklestad – en plats ca 10 mil norr Trondheim där slaget skulle stå. Olav och hans här följde till en början Ljungans dalgång för att sedan via Revsundssjön ta sig mot Frösön. Därifrån via Duved längs dagens Skalstugeväg in i Norge.

Den 29 juli år 1030 står så slaget i Stiklestad där Olav dör. Hans lik förs i hemlighet ner till Nidaros – dagens Trondheim. Tämligen omgående börjar ryktet om Olav religiösa krafter att sprida sig över Europa. Redan sommaren efter krävs hans lik upp – han blir helgonförklarad och den enorma Nidarosdomen byggs som hans gravkyrka. Vikingasonen Olav Haraldsson har blivit S:t Olav.
På mycket kort tid blev Nidarosdomen en av den katolska världens viktigaste pilgrimsmål i paritet med Jerusalem, Rom och Santiago de Compostela. Årligen vandrade 1000-tals pilgrimer från hela Europa till Trondheim. På 1500-talet kommer reformationen till Skandinavien, pilgrimsvandring blir förbjudet och de olika vandringslederna mot Trondheim börjar falla i glömska.

Idag är intresset för vandring med mening och innehåll åter stort. Att vandra längs en gammal pilgrimsled betyder för många en egen inre resa. Nidaros Pilgrimscenter i Trondheim erbjuder mat och övernattning och där får du även ditt pilgrimsdiplom om du vandrat 10 mil eller mer av leden och kan visa upp stämplar i ditt pilgrimspass som du köper på turistbyråerna längs vägen.

På sommaren brukar det genomföras pilgrimsvandring under vissa söndagar.
Mer info kring dessa vandringar kommer att finnas på www.svenskakyrkan/selånger

Kontaktinformation

Webbsida
http://www.stolavsleden.com/sv/
Öppettider
Fin vandring under hela barmarksperioden.

Länkar

I närheten av

Tågstation
  • Sundsvall Centralstation ,
Turistinformation
  • Stenstan Visitor Center,
Stad
  • Ånge centrum,
Flygplats
  • Sundsvall Timrå Airport,

Kundservice


Boka med oss

  • • Officiella bokningssajten
  • • Störst utbud
  • • Säker betalning online
  • • Inga bokningsavgifter
Build: 2000-01-01 00:00:00, Host: online3core19, DB: o3.cbguide-7837.cbischannel-26049.v1 online3data04.db.citybreak.com:8080, Controller: Event, Action: showdetails