Gravstenen med spader esset

Område: Ljungandalen
Fränstavägen 299, 84012 Fränsta (visa karta)
Arena/Plats:
Kategori: Övriga besöksmål

På en gravsten vid Torps kyrka i Fränsta finns en märklig företeelse. Det är ett spadermärke som syns trots upprepade försök att slipa bort det och till och med byta ut stenen.

Gravstenen finns på Sigurd Fritiof Ehinger’s familjegrav. Ehinger arbetade under senare delen av 1800-talet som prästgårdsarrendator i Fränsta och var en hängiven kortspelare. Genom sitt arbete var han i ständig kontakt med kyrkligt folk som ansåg att kortspel var syndigt. Detta påpekade man ofta för Ehinger. Vid ett tillfälle skulle han ha svarat:
– Är det syndigt att spela kort skall det visa sig efter min död.

Gravstenen söder om kyrkan har ett spaderess på baksidan. Esset ligger inbäddat i stenen och enligt sägnen har man försökt att slipa bort det och till och med byta ut stenen. Utan resultat. Det sägs att gravstenen bytts ut men esset uppenbarade sig även på den nya stenen.

Torps kyrka är i sig värt ett besök. Den ligger mycket vackert i Fränsta nere vid Ljungan. Den första kyrkan var förmodligen byggd i trä på 1100-talet men ersattes av en stenkyrka under 1200-talet. 1782- 1785 uppfördes den nuvarande kyrkan, med Christian Loëll som byggmästare. Det är en korskyrka med korta armar och med torn i öster.

Rester av Gregorius Raafs predikstol från 1690 finns i behåll, liksom dopfuntslock och pyramider från början av 1700-talet. Kyrkans förnämsta inventarium är en dopfunt av den gotländske stenmästaren Sigraf, verksam på 1100-talet. Även ett S:t Olofsskåp från 1200-talet pryder kyrkan.

Kontaktinformation

Gatuadress 1
Fränstavägen 299
Postnummer
84012
Postadress
Fränsta
Telefonnummer
46 (0)691-368 00
E-post
torp.pastorat@svenskakyrkan.se
Webbsida
http://www.svenskakyrkan.se

Faciliteter och service

Faciliteter
WC
Boende längs S:t Olavsleden

Borgsjö hembygdsgård & vandrarhem

Avstånd: 14,4 km
Vandrarhemmet erbjuder ett antal större och mindre rum, där du kan övernatta. De har 2-3-4-5-6 bädds rum och stugor.
Vandrarhem och B&B

Hussborg Herrgård Golf & Konferens

Avstånd: 7,8 km
HussBorg med sina 100 bäddar ger möjlighet till varierat boende, dvs. från övernattning i Herrgården, sidoannexet med hotellstandard, villaboende, boende i egen lägenhet och även billigare övernattning i vandrarhemsmiljö och stugor.
Hotell & Herrgård

Hussborg Herrgård Golf & Konferens

Avstånd: 7,7 km
HussBorg med sina 100 bäddar ger möjlighet till varierat boende, dvs. från övernattning i Herrgården, sidoannexet med hotellstandard, villaboende, boende i egen lägenhet och även billigare övernattning i vandrarhemsmiljö.

I närheten av

Tågstation
  • Ånge station, 26 km

Kundservice


Boka med oss

  • • Officiella bokningssajten
  • • Störst utbud
  • • Säker betalning online
  • • Inga bokningsavgifter