Nylandsforsen i Ljustorp

Område: Timrå
861 93 Ljustorp (visa karta)
Arena/Plats:
Kategori: Natur & Friluftsliv, Övriga besöksmål

Naturområde, flottarminne, öppen flottarkoja, fiskestig.
Nylandsforsen är idag ett naturskönt område iordningsställt för friluftsliv, fiske och rekreation. Området har en lång historia och flottningseran manifesteras med ett flottarmonument. Det finns bänkar och eldstäder att tillgå.

Vid Nylandsforsen finns anor från 1800-talet då landskamrer Berg fick tillstånd att bygga en 2 ramars grovbladig såg på Lövbergssidan. Sågen var stor efter dåtida förhållanden. 1852 byggdes en kvarn på Fuskesidan och här byggdes även sedan en ny och modernare såg. 1919 kom vårfloden och förstörde stora delar av byggnader, bostadshus, såg, timmerränna, ladugård och delvis kvarnen. Kvarnen fortsatte dock att drivas till 1930-talet.

Nylandsforsen blev också en plats för många flottare. Nylandsforsen var liksom Lagfors ett nålsöga för flottningen. På 1870 talet gjorde man en mindre damm för att kunna styra virket i en timmerränna förbi Nylandsforsen. Det fanns också en flottarkoja på Lövbergssidan. Sista stocken flottades 1967 och sedan revs de sista byggnaderna och bron över Ljustorpsån.

I Nylandsforsen bedrevs också laxfiske. Bruket i Lagfors hade fasta fiskeplatser där man anlagt stakegårdar för laxfångst. Även idag kan du fiska både lax och annan fisk i Nylandsforsen. Nedströms om Nylandsforsen går också fiskestigen. För fiske köps fiskekort i Ljustorpsån fiskevårdsområde.

Platsen har varit en förbindelsepunkt med bro mellan Lövberg och Fuske och byarna omkring. Bron har sedan återuppbyggts två gånger. Den sista gången genom Fuske byalags försorg. Naturligtvis kan du också vandra över bron och besöka Lövbergssidan av Ljustorpsån.

Kontaktinformation

Postnummer
861 93
Postadress
Ljustorp
E-post
turist@ljustorp.se
Webbsida
http://www.upplevljustorp.se
Hotell & Herrgård

Söråkers Herrgård

Avstånd: 20,5 km
Hos oss bor du fint på ett modernt hotell, med utsikt över vår lummiga herrgårdspark. Fri parkering och en vällagad frukost ingår. Liksom den alltid lika fina gästservicen som vår personal levererar.
Hotell & Herrgård

Scandic Sundsvall Nord

Avstånd: 26,8 km
Svanen-märkta Scandic Sundsvall Nord ligger 3 km från centrum av stan, bredvid E4 och 20 min från Midlanda Airport. Det är nära till Norra Stadsberget med aktiviteter för alla åldrar och fin utsikt över stan. Folkets Park ligger också nära.
Vandrarhem och B&B

Lövbergs B&B

Avstånd: 3,3 km
Lövbergs gårdsproduktion driver ett litet bed&breakfast med tre rum och ett litet gårdsmejeri där man tillverkar ostar och andra mejeriprodukter. Mejeriet har vunnit SM-guld för en av sina ostar och det finns en gårdsbutik där ni kan handla gårdens produkter.

I närheten av


Kundservice


Boka med oss

  • • Officiella bokningssajten
  • • Störst utbud
  • • Säker betalning online
  • • Inga bokningsavgifter