Schymbergsgården

Område: Kustnära & Skärgård
Bänkåsvägen 20, 865 92 Alnö (visa karta)
Arena/Plats:
Kategori: Övriga besöksmål

Schymbergsgården ligger i Gustavsberg på Alnön, utanför Sundsvall. Här föddes sångerskan Hjördis Schymberg den 24 april 1909 och här växte hon upp med sina älskade föräldrar och sina musikaliska systrar. Efter sin pensionering från Stockholmsoperan 1959 köpte hon tillbaka sitt barndomshem, som då stått obebott i flera år.

Schymbergsgården är den berömda hovsångerskan Hjördis Schymbergs barndomshem. Denna operasångerska var under 40- och 50-talen en av Sveriges mest uppmärksammade och har gästspelat i både på Metropolitan i New York och Convent Garden i London. Hjördis Schymberg och Jussi Björling var ett par på Stockholmsoperan med över 100 operaföreställningar tillsammans.

Det var ett stort projekt att återställa och inreda fastigheten. Syftet var att skapa en sångskola, men gården kom också att tjäna som sommarbostad för sångerskan. Huset möblerades pietetsfullt: soffan där flickorna var födda återfick sin plats, likaså köksbordet och stolarna som familjen hade suttit vid. På loftet i gårdens annex inreddes det efter hand med en liten scen med lyssnarplatser och elevrum.

Verksamheten vid Schymbergsgården drivs i dag av en stiftelse, som har till uppgift att förvalta fastigheten och fylla den med musikaliskt och kultureltl liv.

Kontaktinformation

Gatuadress 1
Bänkåsvägen 20
Postnummer
865 92
Postadress
Alnö
Telefonnummer
+46 060-15 89 06
Öppettider
Öppet sommartid enligt överenskommelse.

Prisinformation

Prisinformation
Ring för offert!
Hotell & Herrgård

Scandic Sundsvall Nord

Avstånd: 3,8 km
Svanen-märkta Scandic Sundsvall Nord ligger 3 km från centrum av stan, bredvid E4 och 20 min från Midlanda Airport. Det är nära till Norra Stadsberget med aktiviteter för alla åldrar och fin utsikt över stan. Folkets Park ligger också nära.
Stugor & Stugby

Bänkåsvikens Sommargård - Alnö, Sundsvall

Avstånd: 4,4 km
Havsnära sommargård med kiosk, 4 stugor för uthyrning med självhushåll och servicebyggnad. Även husvagnsplatser/tältplatser på området. Promenera på stigarna i skogen eller ta en kopp kaffe eller glass på altanen med underbar utsikt över det vackra glittrande havet.
Hotell & Herrgård

Best Western Hotel Baltic

Avstånd: 5,5 km
Välkommen till Best Western Hotel Baltic, ett uppskattat och prisvärt fyrstjärnigt hotell i Sundsvalls stenstad. Hotellet ligger centralt och lättillgängligt med fin utsikt över Sundsvallsfjärden. Den anrika byggnaden från sekelskiftet inrymmer 87 charmiga hotellrum och 5 fullt utrustade hotell lägenheter, konferensvåning, modernt hotellgym, bastu- och relaxavdelning samt restaurang med erkänt bra kök.. Bilen, bussen eller motorcykeln parkerar du enkelt utanför hotellentrén.

I närheten av


Kundservice


Boka med oss

  • • Officiella bokningssajten
  • • Störst utbud
  • • Säker betalning online
  • • Inga bokningsavgifter